07 Gen Sufisme, valors de pau i convivència
El passat 29 de juny, a l’Institut Europeu de la Mediterrània, hi va tenir lloc una taula rodona sobre el sufisme i el rol de l’espiritualitat en la prevenció de la radicalització islàmica. Les ponències de Jordi Delclòs, Montse Batlle i Didac P. Lagarriga van ser moderades per Jordi Llaonart i presentades per Saïd Boulaich. L’acte tenia per nom “El sufisme, un camí d’amor i de prevenció de la radicalització” i comptava amb la ponència de Mounir el Kadiri, però com que per qüestions d’agenda no va poder-hi assistir em van encarregar que llegís les seves paraules escrites per a l’ocasió.
El contingut que escric a continuació és un resum d’aquest escrit.
Sufisme, valors de pau i convivència
Des dels seus orígens, el sufisme reflecteix el desig humà universal d’anar més enllà dels preceptes i les pràctiques d’una religió per abastar una unitat més profunda amb la divinitat. El missatge l’Islam defensat pels sufís és un missatge de pau, tolerància i respecte cap a l’altre: No detestis ni a jueus o cristians, sinó a aquella part de la teva pròpia ànima que et condueix a fer el mal. I és que els sufís, com a representants de l’Islam espiritual, practiquen una teràpia de l’ànima, una ciència de l’educació de l’ànima.
Totes les criatures són creacions de Déu, per tant, hem d’estimar-les a totes. D’aquí que servir a Déu signifiqui servir també a la humanitat. El combat dels sufís, per tant –si és que hi ha tal combat–, és el de la lluita contra l’ego.
Els valors de l’Islam més necessaris avui en dia van molt més enllà dels límits entre escoles o sectes. Són valors constructius d’unitat, i s’oposen fermament als del terrorisme, que divideixen i destrueixen. Quan el què s’expandeixi a través de les fronteres no sigui la violència del terrorisme sinó l’amor espiritual del sufisme, el paradís estarà a la Terra.
En un moment com aquest, en què el terrorisme i el fonamentalisme s’han convertit en la força més destructiva, el missatge del sufisme resulta d’una importància preeminent. Com diu l’Alcorà, qui mata a una persona innocent és com si matés a un poble sencer, i qui salva una vida és com si a salvés la humanitat sencera.
El terrorisme explota diverses motivacions i causes, cap de les quals és justificable. Els terroristes segresten una religió per recolzar la seva causa. Així doncs, la lluita contra el terrorisme no és una lluita contra cap religió, sinó que és la lluita entre els valors humanistes i unes forces inhumanes. No es tracta, per tant, d’una lluita que pugui tenir lloc només en l’àmbit militar o dels serveis d’intel·ligència i en mitjans diplomàtics. Sobretot, es tracta d’una lluita que s’ha de guanyar amb la força dels valors i amb el missatge real de les religions. Cal, per tant, que rebutgem qualsevol vincle entre terrorisme i religió, i que recordem que els que propaguen el terror en nom de la religió són antirreligiosos.
El missatge del sufisme es basa en els principis de l’Islam i remet als valors humans més elevats: L’harmonia, el benestar, la compassió i l’amor cap a la vida, uns valors que són la base d’una societat justa. Preservar aquests valors és primordial, així com ho és alimentar la diversitat en les nostres societats.
La diversitat és una realitat bàsica de la naturalesa, i una font de riquesa de la societat. No pot pas ser una font de discòrdia. Construir una societat acollidora i pacífica, en la qual totes les persones senten que hi pertanyin i se sentin segures, no és tan sols una qüestió de disposicions constitucionals o de proteccions legals, sinó que sobretot es tracta de quelcom que requereix uns valors socials arrelats. La conferència d’avui parla d’un missatge de pau, tolerància i amor.
Venim de diferents països i cultures, però ens uneix una mateixa fe en els valors universals de la pau i l’amor.
No Comments