15 Set La realitat, allò inherent
–Soc ruc–, vaig dir-me en adonar-me que havia pujat al tren equivocat.
–Sort!–, vaig exclamar al cap d’uns segons, després d’haver-ne pogut sortir abans que se’n tanquessin les portes.
De nou a l’andana, mentre esperava el tren que m’havia de portar al poble (no a l’aeroport), vaig pensar en aquest fatal soc ruc que m’havia sortit de manera espontània. Perquè m’he dit això?, vaig preguntar-me. De fet, vaig relativitzar, aquest soc ruc no em descrivia tant a mi com a la situació en que em trobava. Aquest soc ruc no feia més que exterioritzar un pensament subjacent, no expressat però ben assumit i interioritzat, que no és tan malsonant com l’altre i que remet a la mateixa realitat però sense passar-la pel filtre dels judicis de valor: no soc al tren que pretenia agafar.
Aquest seria el pensament precís, transparent. Però aquest fidel no soc al tren que pretenia agafar que no havia emergit de manera literal en un primer moment no havia passat, tampoc, desapercebut. Senzillament, havia quedat no dit, però sí que havia sigut assimilat.
L’estat de les coses
Aquesta frase no dita, penso ara, amb la tranquil·litat de seure al tren que em porta al lloc d’on vinc, és la realitat tal com és, literal i efectiva, és el veritable estat de les coses que sovint no arribem a proclamar, però que entenem, absorbim i digerim sense ni tan sols adonar-nos-en (mentre ens entretenim escoltant altres veus, irreals o accessòries, com aquesta que diu que soc tan i tan ruc).
Però el soc ruc no és més que una manifestació sonora (o mental) que representa (a la vegada que oculta) la idea o sensació subjacent, originària, que és aquest no soc al tren que pretenia agafar.
La veu que proclama un missatge, aleshores, per bé que hi és per fer palesa una veritat, no sempre arriba a fer-ho fidelment. De vegades, la realitat real, la veritat essencial, queda no dita, no pensada, i roman inefable. Per això convé aturar-se a meditar. La revisió dels fets que ens ocorren permet entendre’ls d’una manera diferent a com els hem viscut i interpretat en un primer moment.
Al fons
Al fons de tot el que té lloc, i més enllà del que podem arribar a aprehendre, s’hi amaga una realitat inassolible que no podem comprendre ni copsar. Aquesta realitat, la realitat veritable, l’origen del que constatem, és com una mena d’essència inassolible (inexistent en certa manera, perquè no té ni forma ni substància) que per una banda no arribem abraçar mai i que, per l’altra, és la font de tot el que vivim i sentim, de tot el que pensem i diem.
La realitat més certa i profunda, la vertadera realitat, és inherent a tot però inabastable i inexpugnable. És com una força intrínseca que fa que cada cosa que pren existència sigui possible, que fa cada fenomen que té lloc pugui esdevenir, però que, tanmateix, en si mateixa, resulta inassolible i inexplicable, perquè mai és proclamada de manera prou fefaent, malgrat que cada cosa i cada fenomen, en tot moment, no fan altra cosa que expressar-la.
Mai no hi ha res que faci que puguem entendre allò que tota l’estona el món proclama. «El dao que és expressat no és el Dao veritable», diu el Daodejing; «no hi ha més realitat que la Realitat», diu l’Alcorà. No som aquí per altra cosa que per adonar-nos de la nostra petitesa i insignificança i meravellar-nos i admirar la majestuositat d’allò que ho ha fet possible.
A aquesta veritat oculta hi retornarem, perquè és la font d’on tot emana i l’indret al qual remeten tots els missatges que ens arriben. És la realitat inherent que mai podrem eludir, per molt que ens passi desapercebuda.
No Comments